Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Groei in Azië: junkfood en diabetes

Het probleem voor beleggers is niet het recente bloedbad op de beurzen. Dat scheidt slechts de watjes van de doordouwers. Het probleem is dat het kompas kwijt is. Neem nou het rendement – de yield, ofwel de cocktail van couponrente, marktrente, looptijd en hoofdsom – op tienjaars Amerikaanse staatsleningen, een van dé coördinaten voor hoe de hazen lopen. Een schuldenjunkie als de VS zou een hallucinatoire rente moeten betalen om nog meer geld te kunnen lenen. Het tegendeel is het geval: het rendement op tienjaars treasuries ligt al een tijdje onder de 2 procent. „Een verbijsterend cijfer”, vindt Mark Phelps. „Een cijfer dat niet kán kloppen. Maar het ligt wel mede ten grondslag aan een heleboel andere aannames en projecties. Die kloppen dus ook niet.”

Phelps kijkt liever naar cijfers die wel kloppen. Hij is de Britse CEO van de Newyorkse grootbelegger W.P. Stewart & Co en was deze week in Nederland om Stewart’s nieuwe Global Quality Growth Fund te presenteren, een beleggingsfonds in – hopelijk – duurzaam groeiende aandelen. „Our timing may seem lousy”, zei Phelps met een vergoelijkend lachje, „maar wij geloven dat het weer tijd is om in te stappen.” Phelps en de zijnen zien geen meltdown van de wereldeconomie in het verschiet liggen, maar een tijdelijk en gedeeltelijk coma: nog een paar jaar van rond de nul procent groei in de rijke landen, en rond de 6 procent groei per jaar in opkomende markten.

‘Duurzame groei’ heeft bij W.P. Stewart niets met milieu of energie te maken, maar alles met voorspelbare, solide bedrijfsresultaten. Het huis belegt uitsluitend in bedrijven die vrijwel zeker minstens vijf jaar lang winstgroei zullen laten zien. Deze ultraconservatieve strategie heeft opmerkelijke gevolgen. Tot de Stewart-portefeuille behoort Yum Brands, eigenaar van bekende fast food-merken als Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Taco Bell. „Van Yum’s bedrijfsresultaat komt nu al eenderde uit China en tweederde uit alle opkomende markten tezamen.” Groei verzekerd. En het mes snijdt aan twee kanten. Want W.P. Stewart heeft ook een stevige positie in het Deense Novo Nordisk, volgens het huis dé aanbieder van medicijnen voor… diabetici. „Aziaten eten steeds ongezonder en zijn genetisch gevoeliger voor suikerziekte dan wij”, zegt Stewart-analist Dev Chakrabarti, zonder een spier te vertrekken.

Morningstar beloont hoofdfonds W.P. Stewart Holdings met vier sterren en de rating ‘Superior’. Beleggers met een schoon geweten shoppen beter elders. Liefhebbers van innovatie ook. W.P. Stewart belegt niet in de winning en exploitatie van energie – te afhankelijk van grillige grondstoffenprijzen. Juist in die sector moet de komende jaren een enorme vernieuwingsslag worden gemaakt. En daarmee gaan de beste spelers heel veel geld verdienen.

Joost Ramaer