Gevechten in Syrië na dood oppositieleider

Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad march through the streets after Friday prayers in Homs October 7, 2011. Syrian forces killed at least eight people when they opened fire to disperse protests against President Bashar al-Assad after Friday prayers in Damascus and Homs, activists said, and Russia's president urged him to undertake reforms or step down. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Syrische betogers protesteren tegen het bewind van Assad gistermiddag in de stad Homs. Foto Reuters

In Syrië zijn gevechten uitgebroken tussen betogers en veiligheidstroepen voorafgaand aan de begrafenis van een Koerdische oppositieleider in de stad Qamishli, in het noordoosten van Syrië. Dat melden activisten van de Lokale Coördinatiecomités. Volgens ooggetuigen zijn daarbij minstens twee doden gevallen, meldt persbureau AP.

De oppositieleider, Mashaal Tammo, werd gisteren gedood door gemaskerde en gewapende lieden die zijn appartement in Qamishli waren binnengedrongen. Tammo was een van de meest vooraanstaande oppositiefiguren in Syrië en een gerespecteerde en populaire Koerdische oppositieleider.

Volgens de Koerdische activist en advocaat Mustafa Osso gingen gisteren tienduizenden mensen de straat op om deel te nemen aan de begrafenisstoet van Tammo later die dag. Er was een algemene staking afgekondigd, waarna de autoriteiten overgingen op het afsluiten van de stad, aldus de Coördinatiecomités.

Volgens de Verenigde Naties heeft de bloedige repressie door het Syrische bewind van de protestbeweging inmiddels aan 2.900 mensen het leven gekost.

De grensschendingen door het Syrische leger – eerder deze week was al een tankeenheid kort de grens overgereden – onderstrepen het gevaar dat het conflict in Syrië zich over de regio uitbreidt. In Libanon hebben enkele duizenden Syriërs de afgelopen maanden hun toevlucht gezocht. Onder hen zijn met name gedeserteerde militairen en oppositie-activisten. Maar Syrië heeft van oudsher ook veel bondgenoten in Libanon, waaronder de machtige, zwaar gewapende organisatie Hezbollah. Hezbollah domineert de huidige Libanese regering.

    • Marije Willems