Geen gepriegel met amuses 8

Wie de Australische keuken wil proeven, gaat naar Heemstede, adviseert Ronald Hoeben.

Dat was nog eens een echte trend, in de jaren negentig: fusion, ook wel aangeduid als pacific rim of ‘de wilde keuken’. Het was een kookstijl die verschillende keukens combineerde of daar althans vrijmoedig uit citeerde. En net als bij een van de trends die eraan voorafging, de nouvelle cuisine, was ook de fusionhype voor sommige koks een alibi om grenzeloos voort te kliederen. Zelfs in de fastfoodsfeer liet de fusiontrend sporen na. Wie in een pannenkoekenhuis in Twente een shoarmapannenkoek tegenkomt, heeft het tastbare bewijs te pakken.

In Australië was fusion vooral een voor de hand liggend idee van een nieuwe natie zonder eigen keuken om de oosterse invloeden te combineren met de vele eigen verse producten. Die verfrissende Australische kijk op de gastronomie stak ook – tot onthutsing van Franse wijnmakers – in de wijnproductie de kop op: ongehinderd door eeuwenoude gewoonten en de daarbij horende restricties ging de Australische wijnindustrie zonder omwegen op haar doel af met toegankelijke, direct drinkbare wijnen.

Het effect van laatstgenoemde inspanning is in Nederland te zien in de wijnschappen van elke willekeurige supermarkt, maar van de Australische keuken wordt niet veel meer vernomen. Behalve in Heemstede, bij restaurant Southern Cross waar de Australische signatuur niet alleen met een verkeersbord met een kangoeroe, een didgeridoo en een foto van de Sydney Harbor Bridge aan de muur wordt onderstreept. Een huisaperitief is hier Hardy’s sparkling wine van chardonnay en pinot noir (5,80 euro) en op de kaart kunnen we kiezen uit zes voor-, hoofd- en nagerechten in fusionstijl van respectievelijk 9, 19 en 7,50 euro. We bestellen een vijfgangen tasting menu van 42,50 euro zonder nagerecht met hier en daar een los glas (uiteraard Australische) wijn. Geen gepriegel met amuses, er komen dikke bruine boterhammen met olie en boter, gevolgd door Tasmaanse zalm met watermeloen en Thaise basilicum, munt en geroosterde chili, een frisse start met de juiste bite. Dan coquilles op de schelp op puree van rijst met pittige tomatensaus gevolgd door baramundi (Australische zoetwatervis) met komijn en kokos marsalasaus, loempiaatjes gevuld met zachtgegaarde varkensschouder en shiitakes en karamel chilisaus en we besluiten met kangoeroesteak van de barbecue met barbecuesaus, waarmee nog maar weer eens aangetoond is dat het buideldier zich heel goed laat eten.

Of Southern Cross zich in een stad vol exotische restaurants ook zou kunnen handhaven is de vraag, maar de combinatie van een keuken met stoere smaken, een uitgebreide Australische wijnkaart en vriendelijke bediening is in elk geval een ritje naar Heemstede waard.

Southern CrossZandvoortselaan 24Heemstede023 5219992