‘Fraude hoogleraar Stapel heeft vijf tot tien jaar geduurd’

Hoogleraar Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg heeft waarschijnlijk vele jaren fraude gepleegd. Dat heeft rector magnificus Philip Eijlander van de universiteit gezegd bij een programma van Omroep Brabant. Eijlander spreekt van ‘omvangrijke’ fraude en verwacht dat het waarschijnlijk ook om werk van Stapel in Groningen en Amsterdam gaat.

De rector denkt dat er geen collega’s van Stapel bij de fraude betrokken waren. “Hij deed veel onderzoek alleen. Daardoor heeft het ook vrij lang geduurd voordat dit aan de oppervlakte kwam.”

Eijlander is kritisch over de rol van hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters ‘egoistische hufters’ zijn. Eijlander:

“In dat onderzoek is veel te vroeg de publiciteit gezocht. Met name ook door Vonk. Het onderzoek was gericht op meningsvorming in de publiciteit, niet zozeer om je te laten verrassen door de wetenschap.”

De commissie die de fraude van Stapel onderzoekt presenteert op 31 oktober haar rapport.