Dr. Zeepaard springdanst

de proefjesfabriek

Hou je van muziek? Dan vind je het misschien wel leuk om een mini dansfestijn te houden. Voor rijstkorrels.

Wat heb je nodig? - Een schaal, huishoudfolie, wat rijst, wat couscous, geluidsboxen waar muziek uitkomt.

Wat moet je doen? - Span het huishoudfolie strak over de schaal.

- Leg er wat rijst en wat couscous op.

- Zet de schaal voor de geluidsboxen.

- Kies goeie muziek, zet het geluid langzaamaan steeds harder (dat mag vast wel even voor het onderzoek) en kijk goed. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Geluid verplaatst zich via trillingen in de lucht. Die trillingen ontstaan als je stembanden de lucht in beweging zetten. Of als de snaren van een gitaar dat doen bijvoorbeeld. Of de bewegingen in een geluidsbox. Luchtdeeltjes worden dan dichter op elkaar geperst op de ene plek en bewegen juist verder van elkaar af een eindje verderop. Zulke geluidsgolven planten zich voort in de lucht en bereiken zo je trommelvlies. Dat gaat ervan trillen en dat is: horen.

En hoe zit dat dan met rijst en couscous? Als het geluid hard genoeg is, laten de geluidstrillingen het folie bewegen (een beetje zoals je trommelvlies). En dat zet de korrels aan het dansen. Toen Dr. Zeepaard een liedje van Amy Winehouse steeds harder speelde, sprongen de couscouskorrels zelfs van het folie af. Je kunt ook proberen te trommelen, zingen of pianospelen natuurlijk. Zie je dat bastonen (langzame trillingen) het folie het beste laten bewegen?

    • Margriet van der Heijden