COA-voorzitter Albayrak vecht haar schorsing aan

De op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak stapt naar de rechter. In een kort geding eist ze opheffing van haar schorsing. Dat heeft haar advocaat Anita Verbeek gisteren gezegd. De zaak komt woensdag voor.

Albayrak werd op 27 september geschorst nadat ophef was ontstaan over de hoogte van haar salaris, dat royaal boven de balkenendenorm ligt. Ze bleek minister Leers (Immigratie en asiel, CDA) daarover bovendien ‘inconsistent’ geïnformeerd te hebben. Volgens haar raadsvrouw is de schorsing onterecht, maar ze wil niet zeggen waarom. „Dat bewaar ik voor de rechter.”

Leers heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het salaris van Albayrak. Ook haar vermeende schrikbewind wordt onderzocht. De Tweede Kamer heeft van Leers geëist dat het onderzoek zich ook richt op de raad van toezicht van het COA. Die wordt geleid door VVD-senator Hermans, een partijgenoot van Albayrak. (Novum)