Busongeluk in China eist 35 levens

Een kettingbotsing in de Chinese provincie Anhui kostte gisteren aan zeker tien mensen het leven. Foto AP

Bij een groot verkeersongeluk in China zijn gisteravond 35 mensen om het leven gekomen. De doden vielen toen een bus met een personenauto in botsing kwam op een snelweg in het noorden van het land.

De bus ging volgens staatspersbureau Xinhua bij de havenstad Tianjin over de kop nadat hij de auto had geraakt. Volgens een lokale functionaris werden veel passagiers uit het voertuig geslingerd na het moment van de botsing. Naast de 35 doden zouden er ook achttien gewonden zijn gevallen.

Elders in China deden zich nog meer grote verkeersongevallen voor. In de oostelijke provincie Anhui vond een kettingbotsing met maar liefst 24 voertuigen plaats die het leven kostte aan tien mensen en er negentien verwondde. In de centrale provincie Henan kwamen ook nog eens elf mensen om toen een vrachtwagen inreed op een auto.

Grote verkeersongelukken komen volgens persbureau AP vaak voor in China omdat voertuigen geregeld overvol zitten en chauffeurs vaak onervaren zijn en de verkeersregels aan hun laars lappen. Bovendien was het gisteren extra druk op de Chinese wegen omdat het de laatste dag van een nationale feestweek was.

    • Pim van den Dool