Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Dit keer bij de Leidse studenten Mels Hartman en Marte Rozendaal.

1595 NRC binnenkijken studentenhuis leiden Mels Hartman Marte Rozendaal Hooigracht 39 foto: thijs wolzak

Huis: Studentenhuis uit de zeventiende eeuw aan de Hooigracht in Leiden. De 21 bewoners zijn lid bij de studentenverenigingen Augustinus, Minerva en Quintus. Mels Hartman (21) en zijn vriendin Marte Rozendaal (24), vooraan op de foto, wonen in de monumentale kamer à 76 vierkante meter. Het huis is van de Stichting Leidse Studentenhuisvesting. Dirk Dalens III, die ook in Paleis het Loo decoreerde, maakte de vijf muurschilderingen. Ze zijn 3,5 bij 2 meter. Hartman: „Een rijke Leidse familie van lakenhandelaren liet destijds aan de Hooigracht en de Middelstegracht twee identieke kamers maken. Deze was voor de vader, de andere voor de zoon.” Het stel woont er drie maanden en betaalt 800 euro huur. „Daar gaat nog huursubsidie vanaf en een bijdrage van de stichting omdat wij beheerder zijn. We betalen elk 233,50 euro per maand.”

Interieurstijl: Hartman omschrijft hun stijl als ‘gezellig warm’, zij noemt het ‘best studentikoos’. Hartman: „Misschien dat klassieke meubels hier beter passen, maar wij houden meer van strak en modern.” De wat „drukke” wanden ervaart hij als „studiebevorderend”. „Al lezend dwaal je wel eens af. Kijk je om je heen, dan ontdek je altijd wel iets nieuws op de schilderijen.” Regels zijn er wel: niet roken, alles een centimeter van de muur en niets in de muur bevestigen. „We hebben zelf als huisregel ingesteld dat je in deze kamer geen sleutels mag overgooien of bierdopjes mag wegschieten. Maar flink bier drinken kan hier best.”

Bij brand meenemen: Hartman: „Mijn computer. Daar staat zo’n beetje mijn hele leven op. De schilderijen kan ik niet meenemen, die zijn onderdeel van de muur.”

Van Ikea: Zo’n 95 procent is van Ikea: boekenkasten, de open kast, lampen en stoelen.

    • Thijs Wolzak