België zet belangrijke stap richting regering - lagere rating dreigt

Belgium's Francophone Socialist party (PS) President Elio Di Rupo leaves a meeting with Prime Minister Yves Leterme in Brussels October 4, 2011. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM - Tags: POLITICS) Formateur Elio Di Rupo vertrekt na een overleg met premier Yves Leterme eerder deze week in Brussel. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

In België hebben de onderhandelaars onder leiding van formateur Elio Di Rupo een belangrijke stap gezet in de vorming van een nieuwe regering. Vannacht werden de partijen het eens over de staatshervormingen.

Afgesproken is dat het federaal parlement vanaf 2014 voor een periode van vijf jaar gekozen wordt. Daardoor vallen de Vlaamse en federale verkiezingen voortaan in principe samen, meldt het Belgische dagblad De Morgen.

De acht partijen zijn ook overeengekomen dat de zogeheten wegcode een federale bevoegdheid blijft, maar de deelstaten mogen wel snelheidsbeperkingen opleggen en snelheidsboetes innen. Daarnaast blijven de brandweer en burgerbescherming een zaak van het landsbestuur.

Di Rupo zal het akkoord begin volgende week aan de Kamer voorleggen.

Moody’s overweegt lagere rating België

Kredietbeoordelaar Moody’s overweegt om de kredietwaardigheid van België te verlagen. De neerwaartse bijstelling heeft te maken met de redding van de Frans-Belgische bank Dexia. De Belgische overheid staat op het punt Dexia te nationaliseren. Het land heeft nu nog een Aa1-rating.

Door een redding van de bank zouden de overheidsfinanciën verder onder druk komen te staan, zo oordeelde Moody’s gisteravond. Ook wees de beoordelaar op de gestegen risico’s op de lange termijn voor eurolanden met een hoge staatsschuld, zo meldt Dow Jones. Die staatsschuld zou bovendien oplopen door het achterblijven van de economische groei.

De aandelen van Dexia daalden deze week scherp door angst voor een faillissement van de bank. De Franse en de Belgische regering zeiden daarop de bank te zullen redden. Ze garanderen de tegoeden.

    • Marije Willems