'België koopt Belgisch deel van Dexia'

De Belgische overheid zal dit weekend het Belgische deel van de in problemen geraakte Frans-Belgische bank Dexia nationaliseren. Dat meldden verschillende Belgische media gisteravond. De nationalisatie is de volgende stap in de ontmanteling van Dexia. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde vrijdagavond voor een afwaardering van de kredietstatus van België na nationalisatie van Dexia. Het land heeft nu de op één na hoogste waardering Aa1.

België moet nog overeenstemming bereiken met de Franse overheid over het Franse deel van de Dexia-groep en de verdeling tussen de twee landen van de garanties voor de bad bank die ze willen vormen. Dexia raakte afgelopen week in de problemen nadat Moody’s waarschuwde voor een lagere kredietstatus omdat de bank moeilijk aan kapitaal kon komen. Andere banken lenen Dexia niet meer vanwege de grote portefeuille aan Griekse staatsobligaties van Dexia.

Nederlandse banken staan er nog relatief goed voor, zo blijkt uit de laatst beschikbare cijfers over hun balansen. Alleen bank- en verzekeringsbedrijf SNS Reaal heeft bovengemiddeld veel staatsleningen van Europees zwakke landen.

Zwakke banken? Die bestaan niet in Nederland: pagina 21