‘Ayn Rand gaf me kracht’

Wekelijks praat een Bekende Nederlander met de boekenbijlage van NRC Handelsblad over zijn of haar favoriete boek. Deze week tv- maker Bert van der Veer over Ayn Rands De eeuwige bron.

‘In 2001, een jaar na mijn scheiding, ging ik voor het eerst in mijn leven alleen met vakantie. Naar Barcelona. In mijn koffer zat De eeuwige bron van Ayn Rand. In eerste instantie voelde ik niet zo heel veel voor het boek. Het is nogal dik. Het heeft een wat bezoedelde, zelfs fascistische, reputatie. Dus ik had een licht gevoel van weerzin. Bovendien was ik destijds verwikkeld in een gepassioneerde en nogal onmogelijke liefde. Eenmaal in Spanje aangekomen begon ik daarom enigszins lusteloos aan het boek.

„In Barcelona zou ik een tijdje bij vrienden logeren. Maar toen ik eraan begon, merkte ik dat het boek zo uniek was dat ik andere plannen heb gemaakt. Ik heb me teruggetrokken en ben vertrokken naar een Spaanse badplaats die toen nog niet door het toerisme was ontdekt. Ik heb een suite gehuurd, koffie laten komen, sandwiches besteld. Ik heb daar, in die suite, het boek in één ruk uitgelezen.

„Howard Roark, de eigenzinnige architect en hoofdpersoon van het boek, had een enorme aantrekkingskracht op mij. In die fase in mijn leven vroeg ik me heel erg af of het allemaal wel goed zou komen. Rand gaf me kracht. Howard Roark is namelijk een gedreven, gepassioneerde gek. Hij zet Dominique, zijn geliefde, in eerste instantie opzij om zich volledig te kunnen storten op zijn werk als architect. Zelf zou ik nooit de liefde opzij schuiven. Zijn gedrevenheid sprak mij desondanks toch heel erg aan.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 7 oktober 2011, pagina 4 - 5. Abonnees kunnen het artikel hier lezen. U kunt het boek hier bestellen.