Arrestaties in Polen om aanslagen op Ikea

In Polen zijn twee mannen aangehouden die worden verdacht van een serie aanslagen op vestigingen van Ikea. Het gaat om twee 39-jarige Polen, die zes miljoen euro zouden hebben geëist van het Zweedse meubelbedrijf.

Sinds mei hebben er in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Tsjechië explosies plaatsgevonden bij vestigingen van Ikea.

In de Ikea-vestiging bij Eindhoven ging op 30 mei een explosief af in een prullenbak, net buiten de ingang van de winkel. Niemand raakte gewond. De politie liet het pand ontruimen. De Explosieven Opruimingsdienst trof dichtbij dezelfde ingang een ander explosief aan dat gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht.

In een filiaal in Gent, de grootste Ikea-vestiging van Vlaanderen, ontploften dezelfde dag twee wekkers, die waren verpakt in melkdozen en verstopt onder pallets. Een Ikea-medewerker en een beveiligingsagent raakten lichtgewond. Ook in de Ikea in het Franse Lomme, niet ver van Lille, was er sprake van een kleine ontploffing. Er waren geen gewonden.

Bij een ontploffing op 10 juni vielen er in Duitsland twee gewonden. Ikea kondigde daarop aan dat de 250 Europese vestigingen van het bedrijf extra bewaking zouden krijgen. Op 2 september moesten twee zaken in Tsjechië worden ontruimd, nadat in een daarvan een explosief was ontdekt.

De politie is een derde verdachte op het spoor, ook met de Poolse nationaliteit, die de bommen gemaakt zou hebben. Deze man zou zich nog in Polen bevinden.