Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zwaar offensief in Sirte

Soldaten loyaal aan de Libische interimregering op een tank vlak buiten de Libische stad Sirte. Foto Reuters

Soldaten loyaal aan de Libische interimregeging zijn bezig met een zwaar offensief in Sirte, dat nog steeds in handen is van pro-Gaddafi troepen. Volgens officieren wordt de stad van drie kanten aangevallen en zou dit de laatste aanval zijn die nodig is om het verzet van de aanhangers van Gaddafi te breken, meldt persbureau AP.

De BBC meldt dat het grootste gedeelte van de stad inmiddels in handen zou zijn van de aanvallers. Sommige eenheden zouden zich op slechts 1 kilometer van het centrum bevinden.

Sirte is de geboortestad van Gaddafi en wordt als cruciaal beschouwd in de strijd tegen de laatste aanhangers van de verdreven leider. Om de stad wordt al weken gevochten. Duizenden burgers zijn Sirte ontvlucht. Aanhangers van Gaddafi houden ook nog stand in Bani Walid en verspreide plekken in het zuiden van Libië.