Zoetwaterschaarste dreigt op Tuvalu

Australië, Nieuw-Zeeland en de VS zijn een grote operatie begonnen om Polynesische eilanden die binnen enkele dagen zonder drinkwater dreigden te komen zitten, te hulp te schieten. De overheid van Nieuw-Zeeland heeft al een militair transporttoestel met water en ontziltingsinstallaties naar de ministaat Tuvalu (10.500 inwoners) gestuurd en naar Tokelau (1.400 inwoners), behorend bij Nieuw Zeeland.

Maar deze eerste hulp is lang niet genoeg om de nood te lenigen op de eilanden, waar ten gevolge van het La Niña-effect de regentijd is uitgebleven. Ondergrondse zoetwatervoorraden zouden volgens de lokale autoriteiten bovendien ondrinkbaar zijn geworden door verzilting als gevolg van de stijging van het oceaanwater, veroorzaakt door klimaatverandering. Alle eilanden in het gebied worden door droogte geteisterd. Maar Tuvalu heeft de noodtoestand afgekondigd.

Australië en Nieuw-Zeeland zullen grote ontziltingsinstallaties overbrengen naar de eilandstaat. De VS sturen zoet water met de kustwacht naar Amerikaans Samoa en naar Tokelau. (AFP)