Zes maanden cel voor de Damschreeuwer

De rechtbank acht bewezen dat er een verband is tussen de schreeuw van de man en de paniek die uitbrak.

. De man die de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw, is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook mag de man vijf jaar niet aanwezig zijn bij de herdenking. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat er een verband is tussen de schreeuw en de paniek die uitbrak op de Dam. De 40-jarige Gennaro P., die bekendstaat als de Damschreeuwer, is daarmee volgens de rechter dan ook schuldig aan de verwondingen van mensen die in de paniek verdrukt raakten en ten val kwamen.

De Damschreeuwer was niet aanwezig bij de uitspraak, zoals hij ook een eerdere zitting al liet schieten. Eerder zei zijn advocaat, Theo Hiddema, daarover dat zijn cliënt „een man van stemmingen en humeuren” is. Hij „ziet niet altijd het belang van deze zitting”. Gennaro P. liet voor de uitspraak al tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 weten tegen de uitspraak in beroep te gaan als die gelijk zou zijn aan de eis.

Tijdens de Dodenherdenking vorig jaar op de Dam in Amsterdam ontstond paniek na de schreeuw van Gennaro P. In totaal raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De man heeft voor de schreeuw vorig jaar ruim een maand vastgezeten. P. werd in april opnieuw aangehouden, voor diefstal. Omdat hij bekendstond als veelpleger, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij dit jaar tijdens de Dodenherdenking in de cel.

Eerder zei de Damschreeuwer in de media meerdere keren geen spijt te hebben van zijn schreeuw. „Als ik niet mag schreeuwen, dan kunnen we 5 mei ook wel afschaffen. We leven in een vrij land.” (NRC)