Wikipedia op zwart om strijd tegen Berlusconi

Italianen kunnen misschien nooit meer in hun eigen taal zoeken op internetencyclopedie Wikipedia.

Als de regering van premier Silvio Berlusconi een omstreden wetsvoorstel over correctie van ‘schadelijke’ informatie op internet niet intrekt, zal de Italiaanse versie van Wikipedia moeten worden „opgeheven”.Dat staat in een verklaring op de site, ondertekend door „de gebruikers van Wikipedia”.

Wikipedia Italië maakte woensdag zijn site onbereikbaar uit protest tegen het voorstel, dat websites verplicht om binnen 48 uur een correctie aan te brengen als iemand zich benadeeld acht door gepubliceerde informatie. Tussenkomst van een rechter is niet noodzakelijk. Een „onacceptabele inperking” van de vrijheid van meningsuiting, vindt Wikipedia.

De encyclopedie trekt met de actie veel aandacht, maar Berlusconi heeft het eigenlijk voorzien op weblogs en nieuwssites. Die publiceerden de afgelopen jaren geregeld fragmenten uit afgeluisterd telefoongesprekken van de premier, die worden gebruikt voor justitieel onderzoek. In een recente reeks seks- en omkoopschandaal waarbij Berlusconi is betrokken, spelen afgeluisterde gesprekken een belangrijke rol.

In het wetsvoorstel, dat nu door het Italiaanse parlement wordt behandeld, staat ook dat kranten geen afgeluisterde telefoongesprekken mogen publiceren wanneer het politieonderzoek nog gaande is. Journalisten die in de fout gaan, riskeren een maand gevangenisstraf of 10.000 euro boete. Medewerkers van justitie die geheime informatie doorspelen, moeten maximaal zes jaar de cel in.

Het voorstel lag al sinds 2009 te wachten op behandeling, maar op aandringen van Berlusconi maakt zijn coalitie nu haast. Vorige maanden publiceerden nieuwssites afgeluisterde gesprekken waarin de premier opschepte dat hij met „acht meisjes” in één nacht seksuele omgang had gehad. Hij grapte dat hij, gezien al zijn nachtelijke activiteit, alleen „in zijn vrije tijd” nog premier kon zijn. (NRC)