'We doen er nu zelfs de boodschappen mee'

Wie: Ad de Leij (56) uit Breda

Merk: Gazelle Innergy

Elektrische fiets sinds: 2011

„Mijn eerste reactie was: wat moet ik met zo’n ding? Ik voelde me er te jong voor; wilde nog minstens vijf jaar wachten. Rugproblemen dwongen me echter een alternatief te zoeken voor mijn stadsfiets. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, want rijden op een elektrische tweewieler blijkt zalig te zijn; het trapt zoveel gemakkelijker.

„Sinds de aanschaf in april staat er drieduizend kilometer op de teller. Drieduizend! Goed: drie weken fietsen op de Veluwe hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, maar onderschat ook de dagelijkse tochtjes niet. Boodschappen doen mijn vrouw Marij en ik tegenwoordig met de elektrische fiets. Daarvoor hebben we een extra kettingslot aangeschaft, want zo’n fiets is toch iets te kostbaar om gestolen te worden.

„Eigenlijk had ik mijn oog laten vallen op een Sparta. Tijdens een proefritje vloog ik over de weg, als in mijn jonge jaren. Zeven weken wachten op die fiets waren mij echter te veel: dan zou de zomer voorbij zijn.

„Had ik dat toch maar gedaan. De voorvering van deze Gazelle heeft al eens vastgezeten en de accu bleek niet zo sterk als beloofd. Nooit meer een Gazelle dus voor mij, maar dat riep ik ook over mijn oude Batavus.”