Vier acteurs, dertig rollen

theater

39 Steps door Thriller Theater. Tournee t/m 8 jan. thrillertheater.nl

Zo’n film als The 39 Steps – over een man die ten onrechte wordt beschuldigd van moord – met zo veel personages en zo veel spannende achtervolgingen op zo veel verschillende locaties, kan natuurlijk nooit op het toneel worden gespeeld. De grap is zodoende dat dat hier juist wél gebeurt.

Vier acteurs spelen zowat dertig rollen, sjouwen met zetstukken, lopen door losse deuren, duiken door ramen, creëren een automobiel met een paar stoeltjes, zetten elkaar een ander petje op als ze weer iemand anders moeten zijn en houden intussen een intrige gaande die soms even dreigt te verdwijnen onder de vele vindingrijke ensceneringsvondsten, maar toch telkens weer opduikt – al was het maar door de dramatische muziek op de geluidsband.

The 39 Steps, in 1935 gemaakt door Alfred Hitchcock, onderging deze geestige metamorfose in Londen waar de voorstelling nu al ruim vijf jaar lang volle zalen trekt. Het Thriller Theater speelt nu een speelse Nederlandse versie volgens dat Engelse succesvoorbeeld.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder