Verdachten van afpersing Ikea in Polen opgepakt

De politie staat voor een filiaal van Ikea in Brussel, tijdens een evacuatie naar aanleiding van een bommelding. Er werd geen bom gevonden. Foto AFP

In Polen zijn twee mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van een reeks aanslagen op vestigingen van de Zweedse meubelketen Ikea, meldt persbureau AFP. Een woordvoerder van de Poolse politie verklaarde dat de politie aan de zaak werkt, maar weigerde verdere details te geven.

Volgens Poolse media zou het gaan om twee Poolse mannen van 39 jaar, die ervan verdacht worden explosieven geplaatst te hebben in winkels van Ikea in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië. Ze persten Ikea af en vroegen een losgeld van zes miljoen euro, melden de Poolse media.

De politie is een derde verdachte op het spoor, ook met de Poolse nationaliteit, die de bommen gemaakt zou hebben. Volgens de Poolse media bevindt deze man zich ook nog in Polen.

Op 30 mei van dit jaar vonden explosies plaats in een winkel in België, en Frankrijk, in het Brabantse Son ontplofte een prullenbak. Op 10 juni vielen er in Duitsland twee gewonden bij een explosie. In Tsjechië ontruimde de politie twee filialen nadat er explosieven aangetroffen waren.

    • Dirk-Jan Zom