Uitgelicht

Film

National Treasure (Jon Turteltaub, 2004, VS). Plottechnische idiotie en nagelbijtende spanning gaan hand in hand in cryptoreligieus-historische avonturenthriller waarin kunsthistorici, schatzoekers, vrijmetselaars en de Amerikaanse geheime dienst achter een Tempeliersgeheim aan zitten. De aanwijzingen voor de ontknoping van het grote geheim zijn te vinden op uiteenlopende documenten als honderddollarbiljetten en de Onafhankelijkheidsverklaring. In het stelen daarvan gaat voor hoofdrolspeler Nicolas Cage nogal wat tijd zitten. SBS6, 20.30-23.10u.

Star Trek (J.J. Abrams, 2009, VS). Peperdure, geslaagde poging om een roestig filmmerk nieuw leven in te blazen. Na 43 jaar, 726 tv-episodes en tien speelfilms is de geschiedenis van het Star Trek-universum welhaast in marmer gehouwen. Regisseur Abrams geeft zichzelf de vrije hand doordat de wrokkige tijdreiziger Nero dat universum grondig overhoop schopt. Kirk en Spock krijgen trauma’s die hun karakters reliëf geven. De film heeft meer dan voldoende vaart en werveling om de wormgaten in de bomvolle plot te maskeren.RTL5, 20.30-23.05u.

Legends of the Fall (Edward Zwick, 1995, VS). Draak van een familie-epos, gesitueerd in de nadagen van het Wilde Westen. De drie zoons van oud-kolonel Anthony Hopkins, onder wie Brad Pitt, zijn alle drie verliefd op Julia Ormond. RTL8, 20.30-23.10u.

Mockingbird Don’t Sing (Harry Bromley Davenport, 2001, VS). Authentiek, hartverscheurend voorval lag ten grondslag aan tweederangs drama over 13-jarig meisje dat haar hele leven lang opgesloten heeft gezeten in ouderlijk huis en nu voor het eerst kennismaakt met de buitenwereld.Eén, 23.15-00.50u.

Stark Raving Mad (Drew Daywalt & David Schneider, 2002, VS). Misdaadkomedie waarin Seann William Scott een raveparty als dekmantel gebruikt om de naastgelegen bank te beroven. Met de buit kan hij zijn schuld aan gangsterbaas Lou Diamond Phillips aflossen. BBC 2, 02.15-03.50u.

Informatief

Goudmijn: Herman Havertong. Programma met bijzondere verhalen over gewone mensen. Vanavond het levensverhaal van Herman Havertong, ook wel ‘de zwarte André Hazes’ genoemd. Herman raakt in zijn jeugd op het foute pad, maar ziet het licht wanneer hij diep geraakt wordt door een smartlap in reggaestijl. Hij richt een band op. Ned.2, 19.25-19.55u.

Megafactories: Mercedes. Documentaire over ontwerp en bouw van de Mercedes-Benz SLS, een sportwagen waarvan het uiterlijk gebaseerd is op de fameuze, met vleugeldeuren uitgeruste 300 SL uit 1954. NGC, 20.00-21.00u.

De rekenkamer: wat kost een werkloze? Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi, Sander de Kramer en Stefan Stasse onderzoeken wat de belastingbetaler kwijt is aan de ruim 400.000 werklozen in Nederland. Ned.3, 20.25-21.05u.

Reporter: de liquidatieoorlog. Al tientallen jaren worden vetes in de Amsterdamse onderwereld beslecht met liquidaties. Politie en justitie proberen erachter te komen wie de daders en wie de opdrachtgevers zijn. Reporter kreeg inzicht in tot nu toe geheime dossiers. Wat weten de autoriteiten en hoe groot is de rol van Willem Holleeder? Ned.2, 21.20-22.00u.

U.S. Navy: Pirate hunters. In opdracht van de Amerikaanse marine gemaakte documentaire over de patrouilles van diezelfde marine voor de kust van Afrika om piraterij te bestrijden. Disc.Ch., 23.00-00.00u.

Amusement

The Voice of Holland. Nick en Simon, Angela Groothuizen, VanVelzen en Marco Borsato beoordelen en coachen zangtalenten in deze nieuwe serie afleveringen van het hoge kijkcijfers scorende programma. RTL4, 20.30-22.30u.

Sport

Voetbal: Nederland - Moldavië. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in Stadion Feijenoord te Rotterdam. Na afloop nabeschouwing met Jan Joost van Gangelen, Hans Kraay jr. en Leo Oldenburger.Veronica, 19.30-22.30u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. De Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Olli Mustonen en fluitist Jacques Zoon spelen Trittico Botticelliano van Ottorino Respighi, Concertstuk voor fluit en orkest van Henriëtte Bosmans, Fluitconcert van Jacques Ibert en Symfonie nr 5 van Jean Sibelius.Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Maarten Westerveen praat met cultuurcriticus Thomas Dalrymple over de van massamoord verdachte Anders Breivik en over andere vormen van geweld die volgens Dalrymple mede veroorzaakt worden door de ideologie van de welvaartsstaat. Ester Naomi Perquin presenteert deel 7 van de cursus Geluk. Radio 6, 21.02-23.00u.