Twitter? FB? WikiLeaks?

Worden het de Arabische bloggers ter plaatse? Of toch de (bedenkers van de) software waarmee die activisten en anderen elkaar dit jaar makkelijk konden bereiken?

Volgens Alfred Nobel moet de prijs gaan naar diegenen die „het meeste of het beste werk hebben gedaan voor broederschap tussen naties”. Anno 2011 is voor iedereen met internet een fysiek onbereikbare geestverwant nog maar 140 tekens ver weg.

Facebook en Twitter werden door demonstranten in de Arabische landen benut, microblog Weibo hielp bij het doorbreken van de censuur in China. Bij zeker één bookmaker stond Twitter gisteren in de toptien.

De uitspraken van de voorzitter van het Nobelcomité dragen bij aan de buzz. De prijs is „belangrijk”, gaat naar „de meest positieve ontwikkeling”. Gevraagd of de laureaat voortkwam uit de Arabische lente zei hij dat dat een bron was, „maar er zijn ook anderen”.

Klokkenluidersite Wikileaks, die talloze schandalen onthulde, staat ook op sommige lijstjes. Maar oprichter Julian Assange staat terecht wegens vermeend seksueel wangedrag en lekte dit najaar namen van informanten, wat zelfs zijn fans hem kwalijk nemen. Ook genoemd: zijn vermoedelijk belangrijkste bron, de opgepakte militair Bradley Manning.

Thalia Verkade

    • Thalia Verkade