Toon verdachten niet op billboards

Afgelopen weekend werden in Rotterdam foto’s getoond van twee voor de politie nog onbekend gebleven relschoppers die twee weken geleden betrokken waren bij de bestorming van het Maasgebouw bij de Kuip.

Met grote billboards in het centrum van de stad werd het winkelend publiek gevraagd of zij deze personen herkende. Ook werden de foto’s verspreid in verschillende supermarkten in de regio.

Een zwaar opsporingsmiddel, dat voor het eerst werd ingezet in Nederland. Rotterdam zoekt hiermee de grenzen van het toelaatbare op om problemen in de stad aan te pakken. Zo zwaar inzetten voor het oppakken van een 19-jarige tienervoetbalhooligan zonder strafblad voelt dan ook erg willekeurig aan.

Enkele eeuwen geleden werd de schandpaal nog gebruikt om daders bij wijze van straf publiekelijk letterlijk voor paal te zetten. Afgelopen weekend heeft de Rotterdamse politie de schandpaal afgestoft en als chantagemiddel ingezet om de identiteit van de verdachten te achterhalen.

Daders en verdachten zijn twee fundamenteel verschillende begrippen in het strafrecht, maar dit verschil lijkt hier te vervagen.

Tom van den Akker

Student rechtsgeleerdheid aan de EUR