Team Liga op en top vrouwelijk

In de schaatsploeg van coach Marianne Timmer en teammanager Yvonne van Gennip rijden alleen vrouwen. „Je moet ook je sociale ei kwijt kunnen.”

Een dag nadat ze haar trainingsdiploma had behaald, liet Marianne Timmer er gisteren bij de presentatie van ‘haar’ Liga-schaatsploeg in Heerenveen geen twijfel over bestaan. Of zij de kapitein is op het schip? „Ja”, sprak de drievoudig olympisch kampioene zonder aarzeling, stralend in het licht van de schijnwerpers.

Naast haar zat collega Rutger Tijssen, al meer dan tien jaar schaatstrainer van onder anderen Bart Veldkamp en Arjen van der Kieft. Achterin de zaal Floor van Leeuwen, schaatscoach sinds 1967 en nog altijd actief bij de ploeg-Timmer.

Team Liga draait om vrouwen. Naast trainster Timmer werd tijdens de Libelle Zomerweek in mei Yvonne van Gennip, ook drievoudig olympisch kampioene, gepresenteerd als teammanager. De twee ijskoninginnen hebben als kopvrouwen van hun ploeg Annette Gerritsen en Margot Boer, vorig jaar tweede en derde bij de WK sprint.

Voor komend schaatsseizoen is de ploeg uitgebreid met sprintster Anice Das en de jonge allroundsters Lotte van Beek, Irene Schouten en Linda de Vries. Er is nooit sprake van geweest om mannen in de vrouwenploeg op te nemen, zegt Timmer. „Liga is een damesteam, gericht op dames.”

Met de komst van de commerciële schaatsteams verdween de afgelopen jaren de strikte scheiding tussen mannen- en vrouwenkernploeg. Gemengde schaatsploegen van coaches als Peter Mueller, Gerard Kemkers en Jac Orie bleken een succesvol concept.

Vooral de vrouwen in de ploeg profiteerden van trainingen achter de rug van hun snelle mannelijke collega’s. Toch staan in Nederland komend seizoen juist weer twee ploegen op het ijs die uitsluitend uit vrouwen bestaan.

Trainster Renate Groenewold, voormalig wereldkampioen allround, bundelde met als sponsor Op=Op Voordeelshop een groep schaatssters die net buiten de grote ploegen vielen. Sponsor Liga maakte de keuze voor een vrouwenteam uit marketingoverwegingen. De producten van de koekjesfabrikant worden gekocht door vrouwen en schaatsen is een sport waar relatief veel vrouwen naar kijken.

„De schaatssters van Team Liga staan symbool voor de waarden waarmee wij ons willen identificeren zoals actief, Nederlands en vrouwelijk”, stelt marketing manager Haro Valkenburg.

Volgens sprintster Gerritsen, die dit seizoen bij de wereldkampioenschappen in het Canadese Calgary het stokoude record van Andrea Nuyt op de 500 meter (37,52) hoopt te verbeteren, is het geen nadeel dat ze in training geen snelle temporondjes achter mannelijke ploeggenoten kan rijden.

„Ik heb vorig jaar ook snelle rondjes gereden zonder mannen in de ploeg.” Gerritsen ziet zelfs voordelen van een ploeg met alleen vrouwen. „Het is belangrijk dat je buiten het schaatsen ook je sociale ei kwijt kunt.”

Het belangrijkste nieuws gisteren op de teampresentatie in Thialf? De nieuwe fashionable schaatspakken van modeontwerpster Anne Tholen, rood met subtiele rood-wit-blauwe belijning. „Heel mooi”, zegt Margot Boer. „Op en top vrouwelijk.”