Selinger ontslagen als coach volleybalploeg

De reden van Selingers vertrek zijn de tegenvallende resultaten in het algemeen en die bij het laatst gehouden Europees kampioenschap in het bijzonder.

Avital Selinger (52) is met onmiddellijke ingang ontslagen als bondscoach van het Nederlands vrouwenvolleybalteam. Dat heeft de volleybalbond Nevobo gisteren bekendgemaakt.

Bij die titelstrijd, vorige week in Italië, werd Nederland in de kwartfinales uitgeschakeld. Vervelend neveneffect is dat de weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen daarmee ernstig wordt bemoeilijkt. Nederland zal in kwalificatietoernooien vermoedelijk toplanden als Rusland, Italië en Turkije moeten verslaan om plaatsing af te dwingen. Dat lijkt in de huidige vorm een onmogelijke opgave.

Het vooruitzicht van een nieuwe absentie bij de Spelen heeft de Nevobo doen besluiten de coach te ontslaan. Na dienstverbanden in Japan en Spanje was Selinger in 2004 teruggekeerd naar Nederland met de bedoeling het vrouwenvolleybalteam naar de wereldtop te brengen. En daar hoorde in zijn perceptie deelname aan de Olympische Spelen bij. Maar na het missen van ‘Peking’ in 2008 wilde de volleybalband geen tweede mislukking aanvaarden.

Voor zover bekend is er geen sprake van een vertrouwensbreuk tussen Selinger en de internationals. Naar buiten toe hebben de speelsters hun coach altijd hartstochtelijke gesteund. In de verklaring van de Nevobo wordt gesproken van „een vertrek in goed overleg.” Maar daar blijkt geen sprake van. Selinger heeft zich niet tegen zijn ontslag verzet, maar had zijn contract tot volgend jaar zomer willen uitdienen. „Ik geef nooit op”, zei hij in een telefonische reactie. Bert Goedkoop neemt voorlopig de taak van Selinger waar. Hij wordt als technisch directeur tijdelijk vervangen door Michel Everaert. (NRC)