Ruud Gullit for president

We hebben in niemand meer vertrouwen, behalve in onze voetbalhelden.

Stuur hen op campagne voor de PvdA.

Net toen de PvdA na de schoolpleinruzie tussen Rutte en Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen het degelijke, saaie imago van Job Cohen electoraal uit kon buiten, koos Lilianne Ploumen ervoor de PvdA-leider met een interview in de Volkskrant van 5 oktober ook zijn laatste stemband door te snijden. De PvdA moet op zoek naar een nieuwe leider.

Dezelfde avond nog was daar al de oplossing voor de PvdA. In zijn item voor De Wereld Draait Door vroeg Jakhals Erik ex-profvoetballers naar hun politieke opvattingen. Phillip Cocu vindt dat Griekenland failliet moet gaan. Giovanni van Bronckhorst ziet dat het land veel landen meesleept en concludeert dat dat niet goed is voor Europa, en zéker niet voor Nederland. Frank de Boer vindt Wilders „geen mooie vent”. Ook Ruud Gullit werd gevraagd naar zijn mening over Geert Wilders. Gullit: „Ik denk dat Wilders te veel in zichzelf is gaan geloven en daardoor te ver is gegaan met sommige dingen.”

In Ruud Gullit schuilt de oplossing voor de PvdA. Want de Publieke Omroep en de krant werden door Wilders en rechterhand Bosma zorgvuldig van hun vertrouwde gezag ontdaan. Te gekleurd, te links. Geloven we Bosma, dan is zelfs NRC Handelsblad drie keer de Volkskrant. Voor de PvdA heeft het dus weinig zin meer via deze kanalen stemmen te winnen. Al wat wij aan gezag overhouden, zijn onze voetbalhelden. En waag het niet te twijfelen aan hun status. Poten af van onze idolen.

De PvdA moet haar campagne voeren met nieuwe middelen. Want meer nog dan Pauw en Witteman, vertrouwen wij Ruud Gullit. Als Gullit zegt dat Wilders te ver is gegaan, dan nemen wij dat van hem aan. Wij willen geen opiniestukken van PvdA-Kamerleden meer in de Volkskrant, maar een warm pleidooi voor kunstsubsidies van Ronald Koeman tijdens de persconferentie na Feyenoord-RKC. De PvdA moet Jetta Klijnsma niet naar Nieuwsuur sturen, maar Johan Neeskens in Shownieuws een half uur laten praten over de noodzaak van persoonsgebonden budgetten. Het hoofd van Cohen moet verdwijnen van al het campagnemateriaal.

Ruud Gullit zal de nieuwe leider van de PvdA zijn.

Johannes Visser is schrijver en journalist.