Raad wie de Nobelprijs voor de Vrede wint en win een prijs

Vandaag wordt om 11.00 uur bekend wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Vóór die tijd is er niets leukers dan speculeren. Wij zijn benieuwd of u kunt raden wie deze meest prestigieuze prijs Nobelprijs gaat winnen.

Update 11.05 uur: De Nobelprijs voor de Vrede kent dit jaar drie winnaars. De prijs is gewonnen door Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman. Niemand heeft geraden wie de Nobelprijs voor de Vrede zou gaan winnen.

Een aantal van u raadde het bijna goed:

  • Dirk Antony Wahl, Marcela A.X. Diaz en Oscar Bakker voorspelden dat Ellen Johnson Sirleaf zou winnen.
  • R.E. Heeringa raadde dat Leymah Gbowee zou winnen.

We maken om 11.15 uur bekend aan wie we de prijzen toekennen.

Update 11.15 uur: we hebben de prijzen verloot. De dvd-box gaat naar Dirk Antony Wahl, de goede fles wijn gaat naar R.E. Heeringa. Namens de internetredactie van NRC gefeliciteerd met de prijzen!

Dirk Antony Wahl was de eerste die een reactie achterliet en hij antwoordde:

De prijs gaat naar Ellen Johnson-Sirleaf , presidente van Liberia , democratisch gekozen , heeft het land weer tot rust gebracht , stabiliteit teruggebracht , betere toekomst voor de bevolking.

 

R.E. Heeringa schreef:

Leymah Gbowee zou de Nobelprijs voor de Vrede beslist verdiend hebben. Voor deze vrouw kun je alleen maar respect tonen. We wachten het af…

Update 11.26 uur: inmiddels hebben de twee prijswinnaars een e-mail ontvangen.

Dit schreven we eerder:

Hoewel het ongebruikelijk is dat leden van het Nobelprijscomité speculeren over de winnaar, kon voorzitter Thorbjørn Jagland het dit jaar toch niet laten een tipje van de sluier te lichten. De winnaar van de Nobelprijs van de Vrede van dit jaar “ligt voor de hand”, zei hij tegen persbureau AP. Het verbaast hem dat “commentatoren en experts” het nog niet gezien hebben.

Er is een recordaantal van 241 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede; 188 personen en 53 organisaties. De deadline voor de nominaties was 1 februari en de leden van het comité konden tot 28 februari hun eigen suggesties doen. Jagland gaf de naam van de winnaar uiteraard niet prijs. Maar hij gaf wel een paar aanwijzingen:

“We zagen destijds veel van de spelers [van de Arabische Lente], maar dat betekent niet dat de prijs die richting op gaat, omdat er veel andere positieve ontwikkelingen zijn in de wereld.”

“Het is niet per se een grote naam, maar een grote missie – iets belangrijks voor de wereld.”

“Ik denk dat het duidelijk is als je kijkt naar de wereld van vandaag en ziet wat er gebeurt. Wat zijn de grote krachten die de wereld in de juiste richting sturen?”

Zie hieronder een lijstje met de favorieten van de bookmakers dat gisteren in NRC Handelsblad stond:

Veel redacteuren van nrc.next en NRC Handelsblad tippen Facebook, Arabische bloggers, Assange en Twitter als winnaar voor de Vredesprijs, stond vanochtend in nrc.next.

Vertel hieronder wie volgens u de Nobelprijs voor de Vrede gaat winnen en even kort waarom. (Alleen reageren met voor + achternaam + e-mailadres). Onder de juiste inzendingen verloten wij de dvd-box Inside the Human Body en een goede fles wijn.

    • David Haakman