ProRail vervroegt aanbrengen van herfstgel op spoor

Het spoor bij Leiden. Foto NRC / Rien Zilvold

ProRail begint een week eerder dan gepland met het aanbrengen van een gel op het spoor die de rails minder glad moet maken. De herfstmaatregel stond eigenlijk voor maandag 17 oktober gepland, maar de spoorbeheerder begint er aanstaande maandag al mee. Vertragingen door het herfstweer vallen desondanks niet uit te sluiten.

De gel moet het effect tegengaan van vallende herfstblaadjes. Die zorgen voor gladde rails waardoor treinen dreigen door te glijden. Om glijden te voorkomen rijden treinen in de herfst soms noodgedwongen langzamer, waardoor vertragingen ontstaan. ProRail zegt dat negentig procent van de bladeren nog gewoon aan de bomen hangt, maar uit voorzorg eerder te beginnen met de gel. “Maar het kan natuurlijk snel gaan. Beter te vroeg dan te laat”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum.

ProRail waarschuwt: herfstgel is geen wondermiddel

De antislipgel Sandite is geen wondermiddel, benadrukt ProRail. Het middel met metaaldeeltjes en zand zorgt er wel voor dat het spoor in ieder geval minder glad wordt. Naast de gel worden ook andere maatregelen genomen. Zo worden bomen langs het spoor gesnoeid en worden treinen met door de gladheid beschadigde wielen automatisch gemeld bij de centrale. Op die manier kunnen de wielen tijdig gerepareerd worden.

Hoewel de gladheidsproblemen in Nederland vaak tot onbegrip leiden is het geen exclusief Nederlands probleem. Volgens ProRail hebben spoordiensten wereldwijd last van vallende blaadjes. Er wordt met zusterorganisaties overlegd om ervaringen uit te wisselen.

    • Pim van den Dool