Prijs van koper zowel gevaar als koopkans

De prijs van koper voorspelt waar het naar toe gaat met de economie, zo gaat het verhaal. Maar de waarde van ‘Dr. Copper’ fluctueert.

Wat op de beurs in waarde stijgt, kan ook weer dalen. En wat omlaag gaat, wordt soms omhoog gepraat.

Die wijsheid geldt zeker voor koper. Dat basismetaal wordt weleens ‘Dr. Copper’ genoemd. De enige grondstof ‘met een PhD in economie’ omdat het perfect voorspelt hoe de economie zich zal ontwikkelen.

Precies een week geleden kromp de prijs van koper tot het laagste niveau in veertien maanden tijd. Beleggers en speculanten gingen halsoverkop over tot een grote uitverkoop, omdat ze vreesden dat de schuldencrisis in Europa zou uitmonden in een mondiale vertraging van de economie.

Een week later is de forse correctie geen bron van onrust meer, het is aanleiding tot optimisme. Anders gezegd, wat zeven dagen terug gezien werd als een gevarensignaal, is nu een koopkans. Tien op de vijftien koperhandelaars en analisten die door persagentschap Bloomberg gisteren werden ondervraagd, gaven als antwoord dat de lage prijs van koper – voor het metaal wordt nu 7.095 dollar per ton betaald op de Londense metaalbeurs – China als grootste gebruiker zal aanzetten om zijn voorraden weer aan te vullen.

En zie. Gisteren ging de waarde van het metaal met 6 procent omhoog en vanochtend met 1,3 procent. Berichten dat de Europese Commissie een breed plan zou uitwerken voor de herkapitalisering van noodlijdende banken, gaf het industriële basismetaal ook de wind in de zeilen.

Ook de analisten van Goldman Sachs zien nog veel groeipotentieel. Hun prognoses over het prijsniveau van koper over een jaar zijn verlaagd van 11.000 naar 9.500 dollar per ton. Toch verwachten ze een „substantieel opwaartse beweging” van de prijs. De gebeurtenissen van 2007 en 2008 hebben ons getoond dat opkomende economieën, en bij uitbreiding de mondiale economie, relatief goed bestand zijn tegen een groeivertraging in de ontwikkelde landen”, luidt hun redenering.

Het zelfde geldt voor zink, een ander basismetaal dat vaak verwerkt wordt in plaatstaal. Nu wordt voor één ton zink 1.844 dollar betaald op de Londense metaalbeurs. Over een jaar zal dat 2.400 dollar zijn, aldus Goldman Sachs. Ook voor aluminium en nikkel wordt een „koopadvies” gegeven.

Maar wispelturige prijzen, door speculatie, sluit de zakenbank zeker niet uit. Ook Dr. Copper blijft dus onzeker over de economie.