Prijs beste interview voortijdig naar Huys

En wie gaat er met de Sonja Barend Award naar huis? Rutger Verhoeven, hoofd nieuwe media van de VARA, zette gisteravond een plagend berichtje op Twitter over de nieuwe prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. „Zaterdag half 11, Nederland 1, of goed op de foto kijken.”

Verhoeven (op Twitter @MagicGnoe) plaatste een vage foto van een tv-studio waarop desondanks duidelijk zichtbaar Nieuwsuur-presentator Twan Huys de prijs in ontvangst nam. Hij was genomineerd voor zijn interview met Thom Karremans, ex-luitenant-kolonol van Dutchbat, uitgezonden op 3 augustus. Een trotse Nieuwsuur-redactie stuurde vervolgens zelf een tweet de wereld in. Later gisteravond volgde ook nog een persbericht.

De VARA zegt het niet te betreuren dat de winnaar gisteravond al bekend is geworden via Twitter. „Dat hou je toch niet tegen met een zaal vol mediamensen”, zegt een woordvoerder. Het is volgens hem ook mooie reclame voor het programma van zaterdag.

Twan Huys kreeg de prijs voor zijn „journalistieke vakwerk” en „een gesprek van historische waarde”, aldus de vakjury. In het gesprek blikt Karremans terug op zijn tijd in Srebrenica. De Sonja Barend Award is een initiatief van de VARA Gids en werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De andere genomineerden waren Matthijs van Nieuwkerk, Sven Kockelman en het duo Paul Witteman en Jeroen Pauw.