Ploeg versterkt, toch ontslagen

Avital Selinger bracht het Nederlandse vrouwenvolley een „topsportklimaat”. Gisteren werd hij ontslagen. Hij ziet niet om in wrok. „Ook dit is topsport.”

29-04-2009, Amsterdam. Volleybalcoach Avital Selinger. Foto Bas Czerwinski
29-04-2009, Amsterdam. Volleybalcoach Avital Selinger. Foto Bas Czerwinski

In het persbericht dat gistermiddag werd rondgestuurd was het zo plechtig geformuleerd: „In goed overleg hebben Avital Selinger en de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) besloten zijn werkzaamheden als bondscoach van het nationaal vrouwenvolleybalteam met onmiddellijke ingang te beëindigen.”

In werkelijkheid was helemaal geen sprake van goed overleg. Selinger is ontslagen. Geheel tegen zijn zin. „Ik had mijn contract tot volgend jaar zomer willen uitdienen. Ik geef nooit op”, zei hij gisteravond in een telefonische reactie.

Nee, Selinger had zich niet verzet. Hij had vele argumenten kunnen aanvoeren om zijn ontslag aan te vechten. Maar hij deed het niet. Zonder merkbare emotie en op een toon alsof hij een wedstrijd nabeschouwt: „Ik ben een volwassen man en accepteer de beslissing van de bond. Die wilde veranderen vanwege de tegenvallende resultaten.”

Typisch Selinger. Hij neemt de zaken zoals die zich ontwikkelen. Trots en met opgeheven hoofd. Selinger wordt niet boos. Ja, van binnen. Van buiten zal niemand iets aan hem merken. Hij loopt niet met zijn emoties te koop, zelfs niet op de dag dat hij is ontslagen. „Dat is ook topsport”, zegt hij berustend. „Zo gaat dat als je beneden de verwachtingen presteert.”

Selinger wordt de matige prestaties van de laatste jaren aangerekend. Volgens technisch directeur Bert Goedkoop van de Nevobo was het na de tegenvallende resultaten op het WK van vorig jaar en het EK van vorige week niet langer verantwoord de coach in bescherming te nemen. Als de prestaties een dalende lijn vertonen is het de taak van de bond in te grijpen, meent Goedkoop, die de ontslagaanzegging van zijn voormalige ploeggenoot als het moeilijkste moment in zijn functie als technisch directeur had ervaren.

Het was slecht, ontegenzeglijk. En de beoogde wereldtop is niet gehaald. De feiten liegen tenslotte niet. Maar Selinger zag nog volop kans om de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen te bereiken, hoe moeilijk het traject voor de vrouwenploeg ook is geworden. Na de uitschakeling in de kwartfinales van de EK moet Nederland mogelijk toplanden als Rusland, Italië of Turkije verslaan om Londen 2012 te halen. In de huidige vorm lijkt dat voor Nederland een onmogelijke opgave. Maar Selinger, als altijd optimistisch, zag nog kansen. Stoïcijns: „Alle landen staan nog op nul. Voorlopig is alleen Groot-Brittannië als organiserend land geplaatst voor de Olympische Spelen.”

Selinger verwijt zichzelf niets. Sterker, hij heeft ondanks de vele tegenslagen wat moois nagelaten, vindt hij. De ontslagen coach. „Ik heb het Nederlands team in acht jaar zowel technisch, tactisch als fysiek op een hoger niveau gebracht. En ik heb een topsportcultuur doorgevoerd. Ik was acht jaar terug niet op weg naar Nederland. Ik was doende mijn ambities in het buitenland waar te maken. Maar ik vond het een eer te worden gevraagd om het Nederlands team hogerop te brengen. Die uitdaging ben ik aangegaan. Als iemand anders denkt dat het beter kan moet hij dat maar laten zien.”

Hij wil niet klagen, maar Selinger stipt nog maar eens aan dat hij ook met tegenslagen werd geconfronteerd. „In 2009 lag het team op schema, maar vanaf dat moment kwamen te problemen”, zeg de geboren Israëliër, die duidt op langdurige blessures van basisspeelsters als Chaïne Staelens en Debby Stam. Vervolgens kwam daar de zwangerschap van spelverdeler Kim Staelens bij en moest Selinger op een sleutelpositie in korte tijd de internationaal onervaren Laura Dijkema klaarstomen.

De speelsters waren vooraf niet op de hoogte gesteld van Selingers ontslag. Aanvoerster Manon Flier zei tegen de Telegraaf dat ze volledig verrast is. Het is bekend dat de internationals Selinger altijd hartstochtelijk hebben gesteund.

Volgens Selinger moet de financiële afhandeling nog plaatshebben. Hij heeft een contract tot de zomer van 2012. Maar hij zegt „dat het niet zijn intentie is lastig te doen”. Zijn taken worden waargenomen door Bert Goedkoop, die in 1995 coach was van het gouden EK-team. Een tijdelijke situatie, de bond gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach.