Per ongeluk een ‘wereldprimeur’: voorpublicatie biografie Steve Jobs

Juni 2010: Jobs presenteert de iPhone 4 op de Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco. Foto AP / Paul Sakuma

“Zijn filosofie werd weerspiegeld in de producten die hij schiep.” Zo begint de biografie van Apple-oprichter Steve Jobs. Nu.nl publiceerde vandaag een voorpublicatie en daarmee had de nieuwssite per ongeluk een ‘wereldprimeur’ te pakken.

In overleg met de uitgever publiceerde Nu.nl vanmiddag het eerste hoofdstuk uit de nog te verschijnen biografie. Apple wist daar echter niks van, twitterde redacteur Colin van Hoek.

Twitter avatar colinvanhoek Colin van Hoek Apple Europa belt met vraag hoe NU.nl aan voorpublicatie Steve Jobs-biografie komt. Wereldprimeur lijkt foutje :) http://t.co/1016eVyG

De biografie is geschreven door Walter Isaacson. Het boek, waarvoor Isaacson sprak met bekenden van Steve Jobs en Jobs zelf, begint met het beschrijven van de opvallendste karaktertrek van Jobs: zijn intensiteit.

Zijn zoektocht naar perfectie leidde tot zijn dwangneurose dat Apple de end-to-end controle moest hebben over ieder product dat het maakte. Hij kreeg rillingen, of erger, als hij eraan dacht dat fantastische Apple-software draaide op beroerde hardware van andere producenten, en hij werd net zo ziek van de gedachte dat niet goedgekeurde apps of content de perfectie van een Apple-apparaat aan zouden tasten. Met dit vermogen om hardware en software en content te integreren tot een enkel geheel kon hij eenvoud opleggen.

Lees het hele eerste hoofdstuk op Nu.nl.

    • Lex Boon