Onenigheid over de hoogte van het huisartseninkomen

Huisartsen verdienen zo’n 100.000 euro per jaar, zeggen ze zelf. Niet waar, zegt de minister, het is soms wel anderhalf keer zoveel. Dus moeten ze inleveren.

Wat verdient de huisarts nou eigenlijk? Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) laat het uitzoeken door de Nederlandse Zorgautoriteit, zei ze gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman. Want de overheid had vorig jaar met de huisartsen afgesproken dat ze in een gemiddelde praktijk (2.350 patiënten) ongeveer één ton per jaar zouden verdienen. Daar staat een58-urige werkweek voor. Nu blijkt, volgens Schippers, dat sommigen wel 150.000 euro verdienen. En dat de omzet van alle huisartsen samen maar blijft stijgen. Tot 2,2 miljard euro dit jaar.

Iedereen in de gezondheidszorg moet inleveren, zei Schippers. Het zou dus niet „fair” zijn om hen „als enigen te ontzien”.

Gisteren verzamelden de huisartsen zich in de RAI in Amsterdam om te protesteren tegen de korting die Schippers hun volgend jaar oplegt. Ze moeten 134 miljoen euro bezuinigen, en dat vier jaar lang. Er waren 5.000 huisartsen, 2.000 doktersassistenten en 1.000 mensen die in een huisartsenpraktijk werken.

Natuurlijk, zegt voorzitter Steven van Eijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging, verdient een handvol huisartsen veel meer dan de afgesproken 105.000 euro per jaar. „Maar dat zijn ondernemers met soms wel dertig mensen in dienst. Dat zijn eigenlijk geen huisartsen meer.”

Veruit de meeste huisartsen die praktijkhouder zijn en in feite kleine ondernemers, verdienen gewoon 105.000 euro. Sommige verdienen wel wát extra, zegt Van Eijk, doordat ze de afgelopen jaren veel zorg voor chronische patiënten hebben overgenomen van de ziekenhuizen. „Maar als een doktersassistent een suikerpatiënt verzorgt, is dat veel goedkoper dan wanneer die telkens naar een ziekenhuispoli moet gaan.”

Huisartsen namen die chronische patiënten de afgelopen jaren over op verzoek van Den Haag. In jargon: zo veel mogelijk eenvoudige zorg (bloeddruk meten, prikken, wegen), moest van de duurdere ‘tweede lijn’ worden overgeheveld naar de goedkopere ‘eerste lijn’.

Van Eijk: „We zijn goedkoper dan ziekenhuizen. Als elke huisarts een keer per week een patiënt zou doorverwijzen naar het ziekenhuis, dan zou dat de overheid en de premiebetaler een paar honderd miljoen extra kosten.”

Een groeiende groep jonge huisartsen, inmiddels zo’n 2.500, is in dienst van een praktijkhouder en werkt volgens een cao. De meesten werken in deeltijd, omdat ze het huisartsenvak combineren met een gezinsleven. Voor een voltijdsbetrekking verdienen ze 61.000 tot 79.000 euro per jaar.

Huisartsen krijgen voor elke patiënt 52 euro inschrijfkosten per jaar. Daarnaast ontvangen ze per consult 9,22 euro. Een consult mag tien minuten duren. Voor chronische patiënten, die bijvoorbeeld wekelijks komen, krijgt de praktijk een standaardvergoeding van zo’n 400 euro per jaar. Die zorg wordt uitgevoerd door verpleegkundigen die in dienst zijn van de huisarts.

Van Eijk hoopt dat de minister zich houdt aan de uitkomst van het onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit. „Ik heb er alle vertrouwen in dat daaruit zal blijken dat de meerderheid van de huisartsen niet te veel verdient.”