NS introduceert plaszak voor hoge nood in sprinter

In treinen zonder wc komen binnenkort speciale plaszakken voor reizigers met hoge nood. Passagiers kunnen zich daarmee terugtrekken in een lege cabine van de machinist. De NS denkt daarmee de oplossing te hebben voor de wc-loze sprinters.

Een woordvoerder van de NS zegt vanochtend in De Telegraaf dat de zakken alleen bedoeld zijn voor “uiterste nood”. Dat kan bijvoorbeeld als een trein strandt tijdens slecht weer.

De NS kreeg eerder veel kritiek omdat in de nieuwe sprinters geen toiletten aanwezig zijn. In maart dit jaar kwam de kwestie in het nieuws omdat minister Schultz-Van Haegen van Infrastructuur besloot dat 131 nieuwe sprinters niet voorzien werden van een toilet. De minister vond de kosten van het plaatsen van de toiletten, zo’n negentig miljoen euro, te hoog.

De Tweede Kamer nam in december een motie aan waarin de minister werd opgeroepen toiletten te plaatsen in de stoptreinen. Vakbonden, het personeel van de NS en reizigersorganisaties hadden hier al eerder om gevraagd. De NS heeft toegezegd op termijn iets aan de toilettenkwestie te doen. In de tussentijd moeten de plaszakken soelaas bieden.

    • Pim van den Dool