NS geeft passagiers in Sprinters plaszakjes

Passagiers van de wc-loze Sprinter-treinen kunnen in uitzonderingsgevallen van de conducteur een plaszakje krijgen. Dit besluit van de NS is vooral bedoeld voor het geval een Sprinter is gestrand en de reizigers langdurig vastzitten. Zij kunnen volgens NS voor het gebruik van de plaszak terecht in een lege cabine van de machinist.

Reizigersorganisatie Rover is niet onverdeeld enthousiast over de aangekondigde maatregel. De plaszak is misschien een optie voor mannen, zegt Rover, maar voor vrouwen veel onhandiger in het gebruik.

De vakbond voor rijdend personeel bij het spoor, VVMC, vindt de plaszak een onzalig idee. „Toen ik het hoorde dacht ik echt: dit is een grap”, zegt bestuurder Wim Eilert van de vakbond.

Volgens de VVMC zijn de plannen ook niet besproken met de machinisten. „Mensen laten plassen op iemands werkplek, dat kan echt niet.” Ook Kamerleden reageren smalend op de aankondiging.

Het vervoerbedrijf kreeg eerder dit jaar veel kritiek omdat het 131 nieuwe Sprinters had aangekocht waarin geen toilet is. Passagiers en ook NS-medewerkers klaagden.

De Tweede Kamer vroeg minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) in te grijpen, maar volgens de minister is het te duur om in de treinen toiletten te installeren: het zou 90 miljoen euro kosten. Wel besloot Schultz van Haegen dat vanaf 2015 alleen treinen met wc’s mogen worden gekocht. In 2025 moeten alle bestaande treinen zijn omgebouwd.

Tot die tijd rest passagiers in hoge nood de plaszak? Ook de minister dacht in eerste instantie aan een grap, zei ze vanochtend tegen radiozender BNR.

Volgens de minister is de oplossing „niet het ei van Columbus”. Hooguit als noodmaatregel kan ze zich er iets bij voorstellen.