'Nooit meer zonder een elektrische fiets'

Wie: Irene (67) en Johan Marijnissen (71) uit ZundertMerk: Sparta ION

Elektrische fiets sinds: 2010

„Over twee weken sta je hier weer, sprak de fietsenmaker tegen mij, nadat Johan een Sparta kocht. Hij kreeg gelijk: ik wil niet meer anders. „Daar waar de fiets vroeger bij neerslag in de garage bleef staan, rijden we nu door weer en wind. Drenthe, Utrecht, Limburg: heel Nederland zag inmiddels deze Sparta’s.

„Het is een misvatting te denken dat je niets meer hoeft te doen wanneer de ondersteuning aan staat. De fiets bevat een accu, geen motortje! Een middag lang fietsen is nog atijd behoorlijk intensief hoor, alleen trap je veel lichter en ben je minder moe. De tochten die we maken zijn bovendien langer dan de routes die we reden met onze stadsfietsen. We kunnen negentig kilometer afleggen met deze accu, maar meestal houden we het bij vijftig kilometer.

„De mooiste herinneringen hebben we aan een tocht die we deze zomer maakten op de Veluwezoom, zonder twijfel het mooiste stukje natuur van Nederland. Op en af: dat was prachtig. We sturen onze e-bikes ook weleens de grens over, naar Meersel-Dreef, een abdijbiertje drinken op het terras. Daar zie je nog maar weinig elektrische fietsen. Het lijkt er op dat Nederland weer trendsetter is, zoals zo vaak op fietsgebied.”