'Nog eenmaal naar Arles, met de elektrische fiets'

Wie: Riet de Bruijn (78) uit Breda

Merk: Batavus Padova

Elektrische fiets sinds: 2009

„Na ons huwelijk wisselden mijn man en ik onze auto in voor de fiets. Het enige stuur dat we daarna zagen, was een fietsstuur. Twintig jaar geleden overleed mijn man; de tochten die ik sindsdien maak, zijn steeds korter geworden, mede vanwege mijn fysieke gesteldheid. Na een hartoperatie ben ik daarom overgestapt op de elektrische fiets.

„Ik wist niet welk model ik moest nemen, dus volgde ik het advies van een fietsenmaker. Uiteindelijk heb ik voor 2.100 euro deze e-bike aangeschaft. Het is een verstandige keuze gebleken: drie zomers heb ik er nu op gereden en elke gereden kilometer is tot nu toe een plezierige geweest.

„Voor korte tochten door de binnenstad gebruik ik nog steeds een stadsfiets van Gazelle. Grotere afstanden worden echter steevast afgelegd met de e-bike. Bijvoorbeeld naar mijn kinderen, die in de omgeving van Breda wonen. Ze vragen me geregeld bij hen te komen eten. Daar zag ik vroeger tegenop, nu niet meer.

„Toen mijn man nog leefde, gingen we altijd naar het Franse Arles. Prachtige tochten hebben we daar gemaakt.

„Als ik ergens nog eens naartoe wil, is het Arles. Dit keer met een elektrische fiets, dat moet haast wel een bijzondere ervaring zijn.”