Niet alle jongens zijn werkschuw

Alle jongens in het voorgezet onderwijs zijn ongemotiveerd en doen niet genoeg hun best. Dat beweert Koos Neuvel in het artikel ‘Hard werken op school is al heel lang voor mietjes’ (Opinie, 3 oktober).

Ik heb dit hele stuk met mijn mond open zitten lezen. Waar haalt deze man het lef vandaan om meteen alle jongens in het voorgezet onderwijs over één kam te scheren? Hij denkt blijkbaar – omdat hij toen hij zelf jong was in een klas zat waar alle jongens als een stel schapen naar de populaire klier opkeken die geen klap uitvoerde – dat dit stereotype altijd hetzelfde is gebleven.

Natuurlijk, het stereotype bestaat nog steeds. Ik ken ze zelf ook, jongens die een grote bek opzetten en als een van de eersten uit de examenzaal vertrekken. Maar kom zeg, denkt hij nu werkelijk dat nog steeds alle klassen gevuld zijn met dat soort jongens? Ik ken vele jongens die stuk voor stuk hard willen leren voor een hoog cijfer. Dan maar een nerd! Zij halen goede cijfers, krijgen een diploma en gaan zonder problemen over. De populaire jongens met een grote bek blijven achter met hun verzameling kleine zesjes en vijfjes. Trouwens, nerd of niet: reken maar dat sommige jongens af en toe knap jaloers waren op die ‘nerds’ die niet steeds elke les eruit werden gestuurd, en de avond voor het tentamen liepen te stressen omdat ze de stof niet snapten.

Puck Gerkema

Student politicologie

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Student Politicologie
    • Puck Gerkema