NAVO: luchtaanvallen Libië gaan gewoon door

Ondertussen laat Gaddafi weer van zich horen en zijn er humanitaire noodsituaties in delen van het land.

Na zeven maanden van bombardementen in Libië is het einde wat betreft de NAVO nog niet in zicht. Operatie ‘Unified Protector’ gaat door tot de laatste verzetshaarden van Gaddafi-getrouwen onschadelijk zijn gemaakt en tot de nieuwe Libische autoriteiten vragen om de beëindiging, zei de Franse minister van Defensie Longuet gisteren.

Gisteravond liet ook Gaddafi weer van zich horen via een audioboodschap. Hij richtte zich in het bijzonder aan de landen die de Nationale Overgangsraad (NTC) hebben erkend als legitieme regering van Libië. De voormalig leider riep de bevolking op in opstand te komen tegen de nieuwe machthebbers.

De NAVO heeft sinds eind maart meer dan 9.300 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libië. Hoewel het regime van kolonel Gaddafi is gevallen, gaat de operatie voorlopig nog door. Daarbij gaat het er niet om Gaddafi zelf nog uit te schakelen, benadrukte secretaris-generaal Rasmussen , „want het doel van de operatie is alleen de bescherming van burgers”.

In Sirte, de geboorteplaats van de verdreven leider, heeft het Internationale Rode Kruis babymelk, luiers en andere hulpgoederen kunnen afleveren. Twee vrachtwagens doorkruisten de frontlinie en bereikten een deel van de achtergebleven bevolking van de stad. (AP)