Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Britse banken

The City in Londen, het zakendistrict waar veel grote financiële instellingen hun hoofdkantoor hebben staan. Foto AFP / Adrian Dennis

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van twaalf Britse financiële instellingen verlaagd. Dat maakte het kredietagentschap vanochtend bekend.

Onder de twaalf instellingen die zijn afgewaardeerd zitten grote banken en verzekeraars als Royal Bank of Scotland, Lloyds en de Britse vestiging van de Spaanse bank Santander. Moody’s zegt de instellingen te moeten afwaarderen omdat het volgens de kredietbeoordelaar minder waarschijnlijk is dat de Britse overheid de instellingen steunt als ze in de financiële problemen komen. “Bekendmakingen en daden van de Britse autoriteiten hebben de waarschijnlijkheid van steun op de middellange en lange termijn significant verkleind”, aldus Moody’s.

De afwaardering van de Britse banken door Moody’s komt niet doordat het heel slecht met de Britse banken gaat, legt onze correspondent in Londen Titia Ketelaar uit:

“De reden van de afwaardering is dat Moody’s denkt dat de Britse regering in de toekomst minder geneigd is de banken te steunen als ze weer in de problemen komen. Het is niet zo dat hun kredietwaardigheid nu in het geding is, het is meer een waarschuwing. De situatie van de Britse banken is niet te vergelijken met de situatie van banken in andere Europese landen.”

De Britse minister van Financiën George Osborne zei in een reactie tegenover de BBC dat hij het volste vertrouwen heeft dat het goed zit met het kapitaal van de Britse banken. Hij benadrukte dat de Britse regering stappen neemt om te voorkomen dat het in de toekomst nodig is om opnieuw staatssteun aan banken te geven.