Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Merkel vindt plan Rutte voor aparte eurocommissaris ‘zeer interessant’

Mark Rutte en Angela Merkel tijdens de persconferentie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het plan van premier Rutte voor een aparte eurocommissaris die toeziet op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact ‘zeer interessant’. Dat zei ze vanmiddag tijdens een persconferentie na een ontmoeting met Rutte.

Op vragen van Duitse journalisten zei Merkel dat het idee van een commissaris met bijzondere bevoegdheden ‘zeer interessant’ is. Zij ‘ondersteunt’ het om in deze richting verder te denken. De kanselier is het met Rutte eens dat er nog onvoldoende middelen zijn om begrotingszondaars te dwingen maatregelen te nemen. “Daar helpt het Nederlandse voorstel.”

‘Beleefde reactie Merkel’

Volgens onze correspondent in Duitsland Joost van der Vaart waren dit vooral hele voorzichtige, diplomatieke woorden van Merkel. Van der Vaart:

Het was vooral een beleefde reactie van Merkel. Ze heeft zich niet vol overtuiging achter het plan geschaard. Dat zal ze ook niet doen, want haar bondgenoot Sarkozy is tegen. Het was dus vooral een diplomatiek antwoord. Dat betekent niet dat het plan van Rutte er niet doorheen zal komen. Op goede controle en sancties is niemand tegen, dus misschien zien we uiteindelijk wel delen van het plan terug. En als de de Duitse bond hier over zou moeten stemmen zou het Nederlandse plan waarschijnlijk ook wel op een meerderheid rekenen. Maar het is vooral afwachten tot de Europese top van 17 oktober.

Rutte wil dat als een land zich niet aan de afspraken houdt, deze nieuwe EU-commissaris sancties zou moeten kunnen opleggen. Het is niet de bedoeling dat de commissaris in kan grijpen in de begroting van een land.

Rutte was in Berlijn om met Merkel te praten over de eurocrisis, in aanloop naar de Europese top van 17 oktober. Over de aanpak van die crisis zijn Nederland en Duitsland het eens, zo lieten Rutte en Merkel weten.