Liga Ladies hebben geen mannen nodig op het ijs

De nieuwe schaatspakken zijn ‘fashionable’ en op en top vrouwelijk.

Nog geen dag nadat ze haar trainingsdiploma had behaald, liet Marianne Timmer er gisteren bij de presentatie van ‘haar’ Liga-schaatsploeg geen twijfel over bestaan. Of zij de kapitein is op het schip? „Ja”, sprak de drievoudig olympisch kampioene zonder aarzeling. Naast haar zat collega Rutger Tijssen, al meer dan tien jaar schaatstrainer van onder meer Bart Veldkamp en Arjen van der Kieft. Achterin de zaal Floor van Leeuwen, schaatscoach sinds 1967 en nog altijd actief bij de ploeg.

Team-Liga draait volledig om vrouwen. Naast trainster Timmer werd tijdens de Libelle Zomerweek in mei Yvonne van Gennip gepresenteerd als teammanager. De twee ijskoninginnen hebben als kopvrouwen van hun ploeg Annette Gerritsen en Margot Boer, vorig jaar tweede en derde bij de WK sprint. Voor komend seizoen is de ploeg uitgebreid met sprintster Anice Das en de jonge allroundsters Lotte van Beek, Irene Schouten en Linda de Vries. Nee, er is nooit sprake van geweest om mannen in de ploeg op te nemen, stelt Timmer. „Liga is een damesteam, gericht op dames.”

Volgens Gerritsen – die dit seizoen bij de WK in Calgary het stokoude record van Andrea Nuyt op de 500 meter (37,52) wil verbeteren – is het geen nadeel dat ze in training geen snelle temporondjes achter mannelijke ploeggenoten kan rijden. „Ik heb vorig jaar ook snelle rondjes gereden zonder mannen in de ploeg.” De winnares van olympisch zilver op de duizend meter van Vancouver ziet er zelfs een voordeel in: „het is belangrijk dat je buiten het schaatsen ook je sociale ei kwijt kunt.”

Het belangrijkste nieuws gisteren op de teampresentatie in Thialf? De nieuwe ‘fashionable’ schaatspakken van modeontwerpster Anne Tholen, rood met subtiele rood-wit-blauwe belijning. „Heel mooi”, aldus Margot Boer. „Op en top vrouwelijk.” (NRC)