Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Leers vindt immigratie een ‘verrijking voor de samenleving’

Immigratie is een verrijking voor de Nederlandse samenleving “en moet weer in een positief daglicht komen te staan”. Dat vindt minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Leers doet zijn uitspraak in een interview met Christen Democratische Verkenningen, het tijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. De minister zegt dat de laatste jaren een verkeerd beeld is ontstaan over de discussie over immigratie en integratie. Hij stelt dat een samenleving die zich tegen immigratie keert “op de verkeerde weg” is. “Nieuwkomers brengen nieuwe inzichten en innovatieve ideeën mee”, aldus Leers.

De minister vindt dat Nederland open moet staan “voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege onderdrukking, repressie of de angst om vermoord te worden”. Leers zegt dat hij vanuit deze gedachte beleid voert:

“Veel van het beleid dat ik uitvoer komt voort uit het CDA-verkiezingsprogramma. Dat gegeven is helaas in de beeldvorming in de verdringing gekomen doordat we een coalitie met Wilders zijn aangegaan.”

De uitspraken van Leers zijn opmerkelijk, omdat de coalitie vanwege de gedoogconstructie met de PVV een speerpunt heeft gemaakt van het terugdringen van de immigratie van niet-westerse migranten. De PVV wil dat het immigratiebeleid van Leers leidt tot een halvering van het aantal immigranten. Wilders liet in een reactie op Twitter weten de uitspraken van Leers een “beetje dom” te vinden en zegt dat hij de minister aan de gemaakte afspraken zal houden:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Leers bezigt CDA-onzinteksten over immigratie. Beetje dom. Maar PVV rekent hard af op nakomen afspraken en resultaten. http://t.co/nDy1vCVh