Kritiek op Berlusconi na vulgaire grap

Een grappig bedoeld voorstel van de Italiaanse premier Berlusconi om een nieuwe partij met de naam van een vrouwelijk geslachtsdeel op te richten, heeft geleid tot kritiek van oppositiepolitici en partijgenoten.

Volgens Italiaanse kranten besprak Berlusconi gisteren met partijgenoten geruchten dat hij een nieuwe partij zou oprichten. Die zou dan Forza Gnocca (‘Hup, poesje’) moeten heten, zou Berlusconi schertsend hebben gezegd. Het is een variant op Forza Italia, de naam van de oude partij van Berlusconi. ‘Gnocca’ verwijst naar het vrouwelijke geslachtsorgaan en geldt ook als vulgaire term voor een vrouw.

De oppositiesenator Anna Finocchario zei dat een premier die dit soort grappen maakt tijdens een „ernstige” crisis, „niet meer valt te handhaven”. Maar ook minister van Buitenlandse Zaken Frattini, een trouwe bondgenoot van de premier, uitte op de radio zijn ongenoegen. Frattini zei dat „dit niet de tijd is” voor grappen. Het kost „ moeite” om Berlusconi’s woorden voor buitenlandse collega’s in het Engels of Frans te vertalen.

In Europa geldt Berlusconi, die niet de indruk wekt erg bezorgd te zijn over de eurocrisis, toenemend als risico. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde deze week zijn oordeel over Italië. De ‘politieke’ situatie was doorslaggevend. (NRC)