Kortkolom economie

‘Zweden overweegt interventie Saab’

Amsterdam. De Zweedse overheid is bereid een actieve rol te gaan spelen bij het noodlijdende Saab, dochter van het Nederlandse Swedish Automobile. Dat schrijft het Zweedse dagblad Dagens Industri vandaag op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant heeft advocaat Guy Lofalk voorgesteld dat de lening aan de automaker van 2,2 miljard Zweedse kronen (241 miljoen euro) van de Europese Investeringsbank wordt overgenomen door de instelling die er nu al voor garant staat, de Swedish National Debt Office. Lofalk houdt toezicht op de herstructurering van Saab. Zo zou de Zweedse staat zeggenschap krijgen over Saab. Volgens de bronnen kan het plan rekenen op steun van de Swedish National Debt Office. Deze instantie zou, na omzetting van de schuld in aandelen Saab, zijn belang kunnen verkopen aan Chinese investeerders. (Novum)

Samsung verwacht zwakkere resultaten

Amsterdam. Samsung verwacht een zwakker derde kwartaal doordat de vraag naar computerchips en platte beeldschermen is teruggelopen. De verkoop van smartphones heeft de zwakkere verkopen van andere producten wel enigszins gecompenseerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag gemeld. Het bedrijf schat dat de operationele winst over het derde kwartaal uitkomt op, omgerekend, tussen de 2,3 en 2,4 miljard euro. In het derde kwartaal van vorig jaar werd nog een winst geboekt van 2,8 miljard euro. Een verwachting voor de nettowinst werd niet afgegeven. ’s Werelds grootste producent van geheugenchips en lcd-schermen, gemeten naar omzet, is het eerste grote technologiebedrijf dat een winstverwachting afgeeft voor het derde kwartaal. (Novum)

Ordina geeft nieuwe aandelen uit

Rotterdam. Ordina gaat nieuwe aandelen uitgeven om de schulden van het bedrijf terug te brengen. Dat heeft het automatiseringsbedrijf uit Nieuwegein vanochtend bekendgemaakt. Een deel zal onderhands worden geplaatst bij investeringfonds PHF, dat nu al een substantieel belang in Ordina heeft. De rest zal worden aangeboden aan de overige aandeelhouders. Ordina denkt in totaal 40 miljoen euro op te halen. Door de herfinanciering van de schulden dalen de jaarlijkse rentelasten met 3,7 miljoen, aldus het bedrijf. 2011 is geen goed jaar voor de automatiseerder. De directie verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat van 16 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 18,1 miljoen, op een omzet van 437 miljoen euro. (NRC)