Kortkolom buitenland

Marine Mexico vindt 32 lijken in Veracruz

Monterrey. De Mexicaanse marine heeft gisteren in drie huizen in de kuststad Veracruz 32 lijken gevonden. Twee weken geleden werden daar voor de ogen van verbijsterde automobilisten 35 verminkte lijken langs de weg gedumpt. Vermoed wordt dat ook de macabere vondst gisteren verband houdt met de strijd die tussen verschillende drugskartels woedt. Het Zetas-kartel, dat steeds meer macht naar zich toe trekt, nam verleden jaar de drugshandel in Veracruz over. Volgens ingewijden heeft het Sinaloa-kartel een bende ingehuurd om het de concurrent lastig te maken. Vorige week maakte president Félipe Calderon bekend dat in de stad Veracruz en elders in de gelijknamige deelstaat federale politietroepen en legereenheden werden ingezet. Eerder deze week werd bekend dat politieagenten in de deelstaat Nuevo Leon een drugsbende, vermoedelijk gelieerd aan het Zetas-kartel, gebruik lieten maken van een politiecel. De bendeleden gebruikten de cel om slachtoffers van ontvoeringen op te sluiten. (AP)

R.k.-orde Canada keert schadevergoeding uit

Montreal. Na eerdere ontkenningen heeft een rooms-katholieke orde in Quebec, Canada, ingestemd om een schadevergoeding uit te keren aan een groep slachtoffers van seksueel misbruik op drie scholen van de orde. De totale vergoeding betreft 17 miljoen dollar. De orde publiceerde gisteren een formele verontschuldiging aan de slachtoffers. Het gaat om misbruik dat plaatsvond tussen 1950 en 2001, voornamelijk op een eliteschool in de hoofdstad Montreal. De politie gaat door met een afzonderlijk strafrechtelijk onderzoek naar de misstanden. (NRC)

‘Politie Bahrein schiet betoger (17) dood’

Manama. De Bahreinse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de dood van een zeventienjarige shi’iet die volgens shi’itische oppositiegroepen gisteravond door de politie werd doodgeschoten tijdens een gewelddadig protest in het noorden van de Arabische Golfstaat. De autoriteiten meldden aanvankelijk dat hij door hartstilstand om het leven was gekomen. Massaprotest tegen de achterstelling van de shi’itische meerderheid door de sunnitische elite werd in maart onderdrukt, maar de laatste weken worden steeds meer kleinere betogingen gemeld. (AP)

Verdachte van kaping in 1970 wil niet naar VS

Lissabon. De Amerikaan die ervan wordt verdacht 41 jaar geleden een vliegtuig te hebben gekaapt om te vluchten voor justitie, vecht zijn uitlevering van Portugal naar de Verenigde Staten aan. George Wright (68) werd vorige week nabij Lissabon gearresteerd. Volgens de FBI kaapte Wright met vier leden van de Black Liberation Army, een groep militante zwarten, in 1970 een vliegtuig in de VS. Hij dwong het vliegtuig naar Algerije te vliegen. Daarna belandde hij in Portugal, waar hij als Jose Luis Jorge Dos Santos door het leven ging. Volgens zijn advocaat is Wright bang om in de VS in de gevangenis te worden vermoord. (AP, BBC)

Groep valt Tunesische universiteit aan

Tunis. Vier gewapende mannen zijn gisteren een universiteit in de Tunesische hoofdstad Tunis binnengevallen. De mannen, gewapend met messen en zwaarden, bedreigden personeel, nadat deze hadden geweigerd om twee studentes aan te nemen die een gezichtsbedekkende niqaab droegen. De decaan van de universiteit zei dat de aanvallers dreigde zijn keel door te snijden. Studenten en hoogleraren wisten uiteindelijk de vier te overtuigen om te vertrekken. Er zijn geen gewonden gevallen. (AP)