Kortkolom binnenland

Drie aanhoudingen om ontploffing op strand

Middelburg. Bij een inval gistermiddag in een woning in het Zeeuwse Oost-Souburg heeft de politie drie meerderjarige verdachten aangehouden. De actie houdt verband met de explosie op het strand in Ritthem, bijna twee weken geleden. De woning wordt doorzocht. Het Openbaar Ministerie in Middelburg wilde verder geen informatie kwijt. Ritthem ligt ruim drie kilometer van Oost-Souburg. Bij de explosie werd een caisson vernield. De ontploffing sloeg een diepe krater in het strand en betonnen brokstukken lagen honderden meters verder. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een aangespoelde zeemijn of een ander explosief uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat bleek niet het geval te zijn. Of de betonnen funderingsconstructie moedwillig is opgeblazen, was tot nog toe onduidelijk. (Novum)

Geen geld meer voor bouw op slappe bodem

Den Haag. Gemeenten die bouwen op slappe bodem krijgen daar binnenkort geen compensatie meer voor. Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft er geen geld meer voor over. Dat schreef hij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), meldde het blad Binnenlands Bestuur vandaag. Gemeenten met een slechte bodem kregen de afgelopen tien jaar geld uit het gemeentefonds om de extra kosten te dekken. Donner wil nu de verdeling van het gemeentefonds veranderen. Vanaf volgend jaar wil hij alleen nog rekening houden met gebieden met een slechte bodem die al bebouwd zijn. Vooral gemeenten in het westen van het land hebben last van slappe bodems door veengrond en kleilagen. Ze hebben vaak hoge onderhoudskosten aan wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. (Novum)

Gevangene ontsnapt tijdens transport

Breda. Een 28-jarige gedetineerde uit een gevangenis in Breda is gisteren ontsnapt toen hij werd vervoerd naar een ziekenhuis. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hoe het kon gebeuren dat de gevangene wist te ontsnappen, wordt nog onderzocht. De man zat vast voor een geweldsdelict, meldde het Openbaar Ministerie. Om wat voor geweldsdelict het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen. Waarvoor de man naar het ziekenhuis ging, wordt ook niet bekendgemaakt. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is geïnformeerd over de ontsnapping. (Novum)

Busongeluk met Nederlanders op Java

Rotterdam. Bij een busongeluk op het Indonesische eiland Java is mogelijk een Nederlander om het leven gekomen. Dat meldden lokale media. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er Nederlanders bij het ongeluk betrokken, maar is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Het ongeluk gebeurde vanochtend vroeg in de omgeving van Bandung. Volgens Indonesische media klapte de bus, met aan boord dertien toeristen uit Nederland, België en India, op een muur toen de remmen weigerden. In totaal zouden er vier doden zijn gevallen. (Novum)