Karzai kritisch over Pakistaanse steun aan Talibaan

De Afghaanse president Hamid Karzai. Foto AP

De Taliban hebben “geen enkele bewegingsvrijheid” zonder steun van Pakistan. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai vandaag gezegd in een interview met de BBC. Zijn opmerkingen waren niet bedoeld als kritiek, aldus Karzai, het zijn slechts feiten waarvan beide landen al lang op de hoogte zijn, meldt persbureau Novum.

Karzai zei in het interview verder dat de Afghaanse regering en de NAVO er niet in geslaagd zijn de Afghaanse burgers voldoende te beschermen. De president zei dat hij dit als de grootste tekortkoming beschouwde.

Het gesprek had plaats naar aanleiding van het feit dat Amerikaanse troepen tien jaar geleden, op 7 oktober 2001, Afghanistan binnenvielen. De Verenigde Staten waren erop gebrand de Talibaan te verdrijven, omdat zij een toevluchtsoord boden aan Al-Qaida. De terreurgroep had een maand daarvoor vernietigend toegeslagen in de VS tijdens 9/11.

Eerder deze week liet Karzai weten dat hij onderhandelingen met de Talibaan zinloos acht en dat er beter met Pakistan onderhandeld kan worden over vrede in de regio.

McChrystal: Beeld Afghanistan te simplistisch

Gepensioneerd generaal Stanley McChrystal liet zich vandaag ook al negatief uit over de oorlog in Afghanistan, zo meldt AP. Hij zei dat de VS de oorlog begonnen zijn met een veel te simplistisch beeld van Afghanistan en dat de VS en de NAVO op dit moment pas iets meer dan de helft van hun doelen bereikt hebben.

Volgens McChrystal zal het nog moeilijk worden om een regering te vormen waarin Afghanen vertrouwen hebben en die tegenwicht kan bieden aan de Talibaan.

    • Dirk-Jan Zom