Karman draagt Nobelprijs op aan jongeren in revolutie Jemen

Tawakkul Karman, hoofd van Jemenitische mensenrechtengroep Vrouwelijke Journalisten zonder Kettingen Foto AFP / Gamal Noman

Nobelprijswinnaar Tawakkul Karman heeft als eerste van de drie winnaars gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede. Ze draagt de prijs op aan de jongeren in de Jemenitische revolutie, zo liet ze in een reactie weten.

Karman tegen journalisten van persbureau AP:

“Ik ben zeer gelukkig met deze prijs. Ik draag hem op aan jongeren in de revolutie in Jemen en het Jemenitische volk.”

Aan Al Jazeera laat Karman weten dat het gevecht voor een democratisch en modern Jemen zal doorgaan totdat alle rechten zijn verworven. Tegenover persbureau Reuters zegt ze dat het winnen van de Nobelprijs een overwinning voor Jemen is en dat het een teken is dat het tijdperk van de Arabische dictators voorbij is.

Karman speelde leidersrol in protestacties

Karman geeft leiding aan de Jemenitische mensenrechtengroep Vrouwelijke Journalisten zonder Kettingen. Ze vervulde een leidersrol in de protestacties tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en vredesactiviste Leymah Gbowee.

Sirleaf: iedereen in Liberia heeft bijgedragen aan de vrede

Johnson Sirleaf, de 72-jarige president van Liberia, laat aan CNN weten erg enthousiast te zijn over winnen van de prijs. Volgens haar delen de inwoners van haar land in de prijs.

Sirleaf:

“Ik accepteer deze prijs namens de bevolking van Liberia, dus zij moeten de waardering krijgen. De afgelopen acht jaar hebben we vrede gekend en iedereen heeft daar aan bijgedagen.”