Kabinet wil strenge handhaving verbod op sterke wiet

Foto Rien Zilvold

Het verbod op de verkoop van sterke wiet zal streng worden gehandhaafd. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad, waarbij hij premier Mark Rutte (VVD) verving, meldt persbureau Novum. De NOS meldt dat de politie steekproeven zal doen bij coffeeshops om te controleren of ze wiet verkopen met een THC-gehalte van boven de vijftien procent.,

Eergisteren werd bekend dat het kabinet heeft besloten tot een verbod op sterke wiet. Daarmee volgt het kabinet de aanbevelingen van de commissie-Garretsen op. De commissie adviseerde het kabinet eerder dit jaar om alle softdrugs die meer dan 15 procent van de werkzame stof THC bevat als harddrugs te bestempelen. Deze sterke wiet wordt ook wel ‘Nederwiet’ genoemd. Het gebruik van de drugs zou door de toename van de werkzame stof THC steeds slechter voor de gezondheid zijn.

Opstelten: Handhaving geen probleem
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegt geen problemen te voorzien met de handhaving van het verbod. Nu werken al veel coffeeshops met een “menukaart” met daarop de verschillende soorten wiet die worden verkocht. Zij kunnen de nieuwe maatregel dus gemakkelijk invoeren.

De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de coffeeshops, zei Opstelten verder. Zij zullen van tijd tot tijd worden gecontroleerd. Als uit monsters blijkt dat de verkochte wiet te veel THC bevat, dan is er een “groot risico” dat de coffeeshop wordt gesloten en de eigenaar vervolgd, aldus de minister.