Kabinet houdt vast aan fusie provincies

Het kabinet is toch van plan een fusie tussen provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland door te zetten, ondanks het ontbreken van een meerderheid in de Tweede Kamer. Wel krijgen de drie provincies tot eind dit jaar de tijd om met een eigen voorstel voor verdere samenwerking te komen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gezegd na afloop van de ministerraad, meldt persbureau Novum.

Het kabinet stemde vandaag in met een onlangs uitgelekt plan om de drie provincies te laten fuseren. “Tussen Den Haag en Rotterdam zien we steeds nauwere samenwerking. Dat willen we ook bereiken in het noorden van de Randstad”, zei Donner vandaag. “Volgens het kabinet betekent dit dat de drie provincies moeten samengaan, maar als zij zelf menen dat het ook anders kan, dan staan wij open voor voorstellen”, aldus Donner.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) bevestigde in de persconferentie na de ministerraad dat het kabinet een volwaardige nieuwe provincie wil, met één provinciehuis, één commissaris van de koningin en één naam. Wat die naam moet worden, is nog niet duidelijk.

Volgens Donner is de nauwere samenwerking nodig om de Randstad in internationaal opzicht concurrerend te houden. Dat de Tweede Kamer in meerderheid negatief is over het fusieplan, brengt het kabinet niet op andere gedachten.

    • Dirk-Jan Zom